Reciclare si Viata, Timp si Evolutie - everycancounts.ro

 

Demonstrand o intuitie si capacitate remarcabila de anticipare, ea prevestea inca de pe atunci pericolul care paste societatea moderna.Dincolo de diplomatie, politica, influenta, bani, in fine, dincolo de toata goana noastra prin timpul modern, trebuie sa ne cream un spatiu propriu,un spatiu in care sa fim sinceri cu noi insine, si sa ne recunoastem situatia.Cand ai vazut ultima data copaci? Dar  masini? Trist, nu? Padurile noastre ori nu sunt, ori sunt gri:frunze impregnate cu gaze de esapament.Trebuie sa intelegem ca pentru a crea o societate civilizata si moderna, in adevaratul sens al cuvantului, trebuie sa gasim echilibru: echilibru intre fum si flori, intre uzine si petale.

Pământul e, in primul rand, o locuinta a noastra, a tuturor si in consecinta, trebuie tratata ca atare.In aceasta locuinta ne vor creste copiii; cum vom reactiona cand ,poate, va fi deja prea tarziu,iar ei ne vor intreba:”asta a mai ramas pentru noi?mizerie si fum?”?Prin acest fapt vreau sa subliniez rolul educatiei in intelegerea importantei pe care ar trebui sa o dam naturii si implicit, deprinderii unui simt ecologic.Avand in vedere cliseele si tendinta generala a societatii contemporane, acest concept ar fi usor de inoculat inca din cele mai fragede varste.Ma refer aici la deschiderea larga catre cunoastere care este promovata la nivel global; o extindere a orizontului de cunoastere mai exact, pentru a putea considera domenii noi de interes.Astfel, inca de la cele mai mici grupe de varsta, interesul noii generatii ar putea fi usor canalizat in aceasta directie, pentru ca ei, copiii, sunt cei mai fericiti cand alearga in iarba, cand mirosuri de polen felurite plutesc in aer si le inunda narile.Ei vor lupta sa pastreze frumusetile naturii; trebuie doar ajutati sa inteleaga cum pot sa ajute si o vor face.

Unul dintre factorii nocivi decisivi in tot ceea ce priveste conceptul de „protectia mediului”, este reprezentat de acutizarea senzatiei de scurtare a timpului.In societatea contemporana, in care acest curent de „modernism” s-a extins vertiginos, ajungand la dimeniuni colosale, simplitatea si naturaletea sunt tot mai fade.In lupta pentru supravietuire, rasa umana a neglijat alte specii, exploatand la maxim orice resursa disponibila pentru a castiga monopol pe piata, pentru influenta, faima si bani; multi bani.Ce pacat ca aurul galben straluceste mai tare decat cel verde in ochii atator orbi...

Si totusi, daca influenta financiara e atat de extinsa, cum ar fi sa o folosim pentru a sustine ecosisteme, pentru a proteja plante, organisme? Ei bine, ar fi posibil.Cel mai bun exemplu in acest caz este reprezentat de reciclarea dozelor de aluminiu.In fiecare minut, o medie de 113.200 de doze de aluminiu sunt reciclate zilnic in intreaga lume; ce numar imbucurator! Pe langa reducerea cantitativa semnificativa a deseurilor, acest proces salveaza o cantitate enorma de energie, putand fi astfel reciclate 20 de doze de aluminiu, cu energia necesara crearii unui singur recipient din materie bruta.De asemenea, avantajul reciclarii acestor produse din aluminiu este ca poate fi incurajat si de cei interesati mai mult de partea materiala decat de ecologizarea propriu-zisa.Astfel, pentru aproximativ 30.000 de doze din aluminiu pur, in Marea Britanie, centrele de colectare ofera o suma impresionanta,mai exact, in jurul a 400 £ .Mai mult, studiile arata ca energia salvata prin reciclarea unei doze de acest fel ar putea alimenta functionarea unui televizor timp de 3 ore, pe langa faptul ca procesul se desfasoara intr-un timp relativ scurt: in mai putin de 2 luni, recipientul reciclat va fi la linia de imbuteliere.

Timp? Da. Avem nevoie de timp; ca sa intelegem, sa ne formam, sa evoluam.Daca noi fortam prin dezechilibre severe ecosistemele la o evolutie fortata, la o adaptare a organismelor la noile conditii vitrege, va veni timpul, daca nu a venit deja, cand si ele ne vor forta la evolutie. Atunci vom realiza ca trebuie sa conservam si putinul pe care il avem pentru a putea macar supravietui, asa ca, de ce sa nu incepem de acum? De ce sa nu lasam copiilor mostenire, pe langa jungla urbana si jungla tropicala?In societatea actuala, omul este in mijlocul tuturor sistemelor, bunastarea lui fiind in general finalitatea oricarei actiuni.Tocmai acest fapt ne-a facut sa neglijam grav organismele din jur,habitatele lor, posibilitatile de reciclare, salvarea energiei s.a.m.d.Ce trebuie sa intelegem este faptul ca, in macrosisteme, elementele minoritare, care se opun functionarii normale a structurii „macro”, vor fi neglijate, sau chiar eliminate.Pamantul nu graviteaza in jurul omului, ci al Soarelui, care il hraneste, ii da vitalitate si chiar daca nu pare, pamantul e puternic, si daca nu il ingrijim, nu ne va cruta:vom pieri impreuna, sau chiar mult mai devreme decat el.Pamantul are resurse, noi doar le exploatam si le aruncam.”Poezia pamantului nu moare niciodata”-John Keats.

Pentru a va oferi servicii mai bune, eesei.eu utilizeaza fisiere cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.