Chiroi Paul - Natura, o comoara ce merita salvata! - everycancounts.ro

Chiroi Paul-Adrian, Facultatea de Biologie si Geologie, Universitatea Babes-Bolyai

Tare de demult, inca dinaintea inceputurilor existentei noastre umane, dinaintea oricarui fundament, instinct sau ratiune formata, natura a fost mereu pregatita pentru primii nostri pasi, pentru prima sau ultima noastra suflare, vesnic aici, aproape de noi, mereu gata sa ne ofere totul, chiar si atunci, sau, mai bine spus, mai cu seama atunci cand nu aveam nimic.

“Daca Omul reuseste sa elimine Eul, va fi capabil sa asculte bataia inimii naturii si soaptele ei.”(C. Brancusi, 1949)

Probabil ca sta in natura noastra umana, undeva adanc inradacinat, acest defect al nerecunostintei, ce ne impinge spre egoism si care pare sa se amplifice odata cu evolutia noastra. Individual vorbind, culmile succesului tind sa ne stirbeasca amintirea celor care ne-au ajutat pe parcurs, uitam repede de unde am plecat, chiar daca unii dintre noi, ironic, nici macar n-am plecat de acolo.

Problema incepe sa se amplifice atunci cand ajungem sa nu constientizam faptul ca acest comportament se extinde la nivel de societate si, cred ca toata lumea ma aproba atunci cand spun ca noi, oamenii, am cam uitat de primul si adevaratul nostru camin, natura, de unde am plecat cu adevarat, in ciuda faptului ca tot acolo ne vom intoarce.

Frumusetea vietii, dupa parerea mea, consta in ciclul ei repetitiv, ne nastem si murim, urmand ca altii sa ne ia locul si dincolo de orice avere testamentala, adevarata bogatie pe care o putem lasa generatiilor viitoare este un mediu sanatos, o natura inca verde, intrucat adevarata evolutie se naste din echilibrul om-natura, iar natura reprezinta un bun universal de pe urma caruia am ajuns ceea ce suntem astazi.

”Doar dupa ce ultimul copac a fost doborat, Doar dupa ce ultimul rau a fost otravit, Doar dupa ce ultimul peste a fost prins, Doar atunci veti realiza ca banii nu pot fi mancati.” (Profetia indienilor Cree)

In modernismul societatii contemporane pe care am creat-o, se naste un individ a carui aspiratii se contureaza in jurul falselor valori pe care le promovam astazi: banii, puterea, succesul profesional.

Asa cum spune si profetia indienilor Cree, ne vom da seama ca aspiratiile noastre au o directie eronata abia atunci cand va fi prea tarziu, abia atunci cand ramanand fara copaci vom realiza ca nu putem cumpara aer proaspat, nici alte ape curate, iar speciile din care se fundamenteaza evolutia noastra vor ramane doar o amintire frumoasa pentru generatiile ce urmeaza.

Aceasta problema a fost si este indeajuns de mediatizata intrucat sunt sigur ca toata lumea o cunoaste, zilnic auzim vorbindu-se despre problema poluarii, defrisarilor, incalzirii globale, etc. si mereu acuzatiile se invart in jurul unor sfere precum: coruptia, lacomia, etc. Nu contest faptul ca aceste defecte umane conturate in jurul banilor si puterii nu ar fi direct raspunzatoare de ceea ce se intampla, insa sunt de parere ca adevarata problema se fundamenteaza in jurul cuvantului nepasare. De ce? Pentru ca, desi constienti de ceea ce se poate intampla, suntem siguri ca nu ni se va intampla noua, ci candva in viitor, departe de existenta noastra actuala si tindem sa speram, fara prea multa compasiune totusi, ca pana atunci cineva o sa rezolve si aceste probleme.

“Ecologia este stiinta luptei pentru existenta” (Greg Cooper)

Protectia mediului ar trebui sa fie o preocupare de interes global, o materie care sa fie predata in scoli, un efort comun pentru un viitor mai verde, pentru un camin mai primitor de care sa beneficieze noile genaratii, unde sa se dezvolte si sa creasca in stransa legatura cu natura. Altfel, ne vom limita cu mana noastra propria evolutie.

Imi rezerv dreptul de a sublinia importanta educatiei spre incetatenirea viitoarelor generatii cu un interes puternic spre ocrotirea naturii. Multi dintre noi n-am invatat asta la scoala, trist, nu? Mintile tinere sunt cele mai receptive atunci cand vine vorba de informatii noi, iar protectia mediului si a biodiversitatii prezinta un domeniu practic imens. Odata ce tinerii vor invata in natura despre natura si cum sa o protejeze, aceasta va deveni locul lor de joaca si vor sti cum sa-l pretuiasca cu adevarat. Aurul galben o sa paleasca repede in fata celui verde, iar copii nu-si vor vinde niciodata imensul teren de joaca plin cu aer curat, culori vii, animale si plante, indiferent de suma. Asa creezi generatii constiente, care vor sti sa lupte pentru adevaratele valori ale societatii! Nu ma credeti? Incercati sa ocupati sau distrugeti in vreun fel terenul de joaca al copiilor si urmariti-le reactia… Nu-i asa ca natura pare mult mai protejata si mai verde deja?

Nu conteaza cat de mult evoluam industrial, medical, tehnic sau pe orice alt domeniu, este prea putin important cum vor arata viitoarele masini, ce descoperiri vom face sau la ce nivel vor ajunge operatiile pe creier. Important este sa invatam viitoarele generatii cum sa devina prieteni cu natura, s-o ocroteasca pentru a se dezvolta odata cu noi, echilibrul om-natura fiind indispensabil.

Avem banii, resursele si inteligenta sa facem asta, dar atunci ce mai lipseste? Timpul, avem nevoie de timp pentru a gasi cele mai bune solutii ca sa putem salva frumusetea naturii. Traim intr-o societate in care timpul pare tot mai scurt, 24 de ore fiind ridicol de putine pentru a intreprinde tot ce ne dorim, unde sa mai ramana atunci si timp de reciclat? Ei bine, daca ne organizam, putem reconverti, regandi si restructura anumite sisteme astfel incat sa incepem salvarea planetei chiar de maine!

Reciclarea este esentiala pentru o dezvoltare durabila, sustenabila, permitand resurselor naturale sa fie salvate, respectiv o acumulare redusa a cantitatii de deseuri.

Una dintre cele mai interesante si mai la indemana tehnici de ecologizare este reciclarea dozelor de aluminiu, de ce?

Aluminiul este un material usor, durabil, versatil si, mai ales, foarte usor de reciclat – se topeste si se transforma intr-un nou produs. Acesta poate fi reciclat 100 % si revalorificat la nesfarsit. Se estimeaza ca in doar 6 saptamani, o doza pe care o duci acum la reciclat va trece prin tot procesul de reciclare si se va reintoarce pe raftul magazinului.

Extragerea aluminiului din minereu este un proces complicat, costisitor si care consuma cantitati enorme de energie electrica, comparativ cu utilizarea materialului reciclat, prin intermediul caruia s-ar economisi 90 % din energia necesara productiei.
Recicland 1 tona de aluminiu, nu se mai emit in atmosfera 9 tone de CO2. Adica, o cantitate echivalenta cu a conduce 40.000 km cu masina.

In Romania, exista doua posibilitati de reciclare a dozelor de aluminiu: fie le aruncam la containerele galbene din spatiul de colectare selectiva, fie le golim, comprimam si le ducem la centrele de colectare speciala.

Cum se recicleaza dozele de aluminiu?
1. Consumatorul arunca dozele de aluminiu in containerul pentru reciclare sau le duce la centrele de reciclare speciala in schimbul unei recompense financiare.
2. Aluminiul este apoi colectat si dus intr-o instalatie de tratare.
3. In instalatia de tratare, aluminiu este sortat, curatat si maruntit, fiind gata pentru reprocesare.
4. Apoi trece printr-un proces de re-topire si se transforma in aluminiu topit, astfel se indeparteaza cernelurile si alte impuritati care pot fi prezente pe aluminiu.
5. Aluminiul este apoi adunat in blocuri mari numite lingouri. Fiecare lingou contine aproximativ 1,6 milioane de cutii de bauturi.
6. Lingourile sunt trimise la presele cu rola unde sunt rulate, ceea ce confera aluminiului o mai mare flexibilitate si rezistenta.
7. Materialul obtinut se reconverteste in alte produse din aluminiu, cum ar fi cutii, ambalaj de ciocolata, doze de suc, etc.
8. In mai aproximativ 6 saptamani o doza reciclata ajunge din nou pe rafturile magazinului.

Argumente si beneficii pentru reciclarea dozelor de aluminiu

1. Aluminiul poate fi reciclat la nesfarsit, nu se consuma niciodata. Cutiile din aluminiu sunt usor de transformat in cutii noi si inca o data plasate pe rafturile magazinelor. Costul de reciclare a unei doze este mai mic decat fabricarea unei cutii noi. Dozele din aluminiu sunt 100% reciclabile si pot fi valorificate la nesfarsit.
2. Cantitatea anuala de cutii de aluminiu reciclate depaseste lejer 60 miliarde de cutii. Economiile de energie provenite din reciclarea cutiilor de aluminiu sunt echivalente cu energia care deriva din aproximativ 15 milioane de barili de titei, care este in concordanta cu cantitatea de gaz pe care o consuma Statele Unite intr-o zi. Reciclarea a 40 de cutii de aluminiu asigura echivalentul de economie de energie al unui galon de benzina.
3. Dozele de aluminiu sunt cele mai reciclate materiale.
4. Industria de aluminiu plateste in total 800 milioane dolari catre SUA pentru cutii goale de aluminiu in fiecare an. Acesti bani se indreapta catre scopuri cartabile sau sponsorizari catre diferite organizatii.
5. Reciclarea unei singure cutii de aluminiu ofera energia necesara pentru mentinerea aprinsa a unui bec de 100 watt pentru patru ore sau a televizorului pentru trei ore.
6. Conform EPA-ului SUA, reciclarea aluminiului reduce cantitatea care ajunge la depozitele de deseuri cu aproape 55%.
7. Reciclarea aluminiului economiseste 95% din energia necesara pentru a face cutiile din minereul de bauxita virgina.
8. Spre deosebire de materialele plastice, nu trebuie sa indepartati etichetele de hartie sau sa curatati doza. Caldura folosita in procesul de topire elimina orice contaminant.
9. Reciclarea unei tone de aluminiu economiseste 10 metri cubi de spatiu de depozitare.
10. Cutiile reciclate pot fi refabricate in mobilier, avioane, aparate si multe altele.

Prin urmare suntem datori atat noua cat si generatiilor viitoare sa pastram un echilibru constant intre om si natura, echilibru caruia ii datoram existenta si evolutia noastra de pana acum. Ne bucuram de o biodiversitate incredibila, de resurse si frumuseti cum noi, oamenii, n-o sa putem reda niciodata singuri. Consider ca dupa atatia ani de evolutie, ar trebui sa fim capabili sa protejam si sa ocrotim natura cu toate frumusetile ei, caci o facem spre binele nostru. Suntem, in fiecare zi, la o doza departare de a reusi!

Pentru a va oferi servicii mai bune, eesei.eu utilizeaza fisiere cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.