Sfatul unui student: implica-te, investeste in viitorul tau! - everycancounts.ro

Voi expune în acest eseu viziunea mea despre protejarea mediului, despre comportamentul tinerilor din secolul XXI cu privire la conștientizarea poluării, despre voluntariat, gândirea actuală a studenților. Viziunea este a unui student de la Facultatea de Mecanică din Iași, implicat în multe activități de ecologizare și protejare a mediului și cu experiență vastă în acest sens. Voi gândi, voi scrie, voi expune liber, ca de la student la student, licean, școlar sau părinte.

Nu știu dacă ați observat, dar începând undeva în anii 2000, domeniul protejării mediului începea să se facă simțit. Copil fiind, nu realizam cât de mult dăunează mediului toate activitățile omenirii până când, încet-încet au început să apară ore, cursuri, seminarii, tabere de vară, activități ecologice, voluntariat și multe altele care aveau ca scop conștientizarea poluării mediului și importanța reciclării. Receptiv fiind, am participat la multe activități și am devenit un membru de nădejde pe care se putea baza mediul, manifestându-mi interesul în acest sens încă de mic. De la micile acțiuni de a arunca hârtia la gunoi, de a stinge lumina, de a scoate încărcătorul nefolosit din priză și până la mobilizarea maselor de studenți în vederea ecologizării căminului în care dormim și a campusului în care locuim, pot spune că am făcut ceva pentru mediul înconjurător.

Am realizat de mic importanța protejării mediului, așa că primul sfat îl adresez părinților. Educă-ți copilul ! Nu uita că el vede un model în tine ! Dacă tu arunci cutia de aluminiu orinde apuci, copilul tău va face la fel. Ba mai mult, se va considera un șmecher făcând asta în fața colegilor de grădiniță și școală și îți va transmite altora proasta educație dobândită de la tine, părinte! Cei 7 ani de acasă contează. Dă un exemplu copilului tău. Protejează-i viitorul!

Avansând în viață, am ajuns la liceu unde m-am bucurat de nenumărate evenimente de socializare, majoritatea bazându-se pe protejarea mediului, pentru că, așa cum spuneam acest de acest domeniul era interesat toată lumea. Bine educat fiind de părinți, am participat la împăduriri, la activități ecologice în zone circulate, activități de strângere de electrocasnice uzate pentru a fi reciclate, plantări de copaci la grădinițe, conștientizări în privința modului ecologic de a conduce, ora pământului și altele. Acum, vine concluzia. Pe lângă faptul că m-am simțit împlinit că am făcut ceva bun din timpul meu liber, am realizat că am dat un exemplu, am conștientizat că realitatea este cruntă. Prea mulți oameni care nu gândesc ca mine, care nu fac curat, ci mizerie. Nu pot schimba lumea. E greu să schimb lumea, pentru că nu prin împăduriri și strângeri de gunoaie pot schimba lumea. Lumea ar trebui schimbată începând cu marile corporații și importanții oameni care poluează mediul pentru bani. Am trecut prin această stare de depresie, în care am simțit ca nu pot face nimic și că e infim efortul meu, dar privește partea bună! Am dat un exemplu. Toate activitățile au fost mediatizate. La urma urmei, doar din acest motiv sunt și făcute, realiști fiind. Ca să fie lăudate, aplaudate și cel mai important, date ca exemplu. Poate că apărând în poză cu două mănuși galbene și un sac negru, am reușit să conving subconștientul omului care privește imaginea în ziar sau on-line că trebuie sa arunce cutia de aluminiu când vede un coș de gunoi, chiar dacă coșul de gunoi e la două minute distanță. Sper încă în puterea exemplului. Mai mult de atât, toate aceste activități nu au fost degeaba. Mi-am făcut prieteni, mulți prieteni ! Aceștia peste ani, m-au ajutat. În loc să stau la rând la cazier judiciar la poliție, la primărie ca să îmi reînnoiesc cartea de identitate sau sper poate și la alte cazuri mai bune, am economisit timp și am fost luat în față. Aceasta datorită acelei cutii de aluminiu pe care am aruncat-o împreună la coșul de gunoi. Acea reciclare generală din liceu care ne-a ajutat să realizăm câte avem în comun și să devenim prieteni. Am protejat mediul, mi-am protejat viitorul, mi-am făcut prieteni. Nu putem schimba lumea, dar o putem face mai frumoasă !

În concordanță cu ideea paragrafului anterior, vin cu sfatul de final pentru părinți, dar și elevi de această dată. Îndrumă-ți copilul deja adolescent și conștient de ceea ce face la voluntariat. Ia-l din fața calculatorului, a jocului, a facebook-ului și trimite-l afară ! Trimite-l la activitățile extrașcolare pentru că ele, cumulativ, formează școala vieții copilului tău. Acolo dă de greu, dar și de echipa care să îl ajute. Acolo învață să comunice, să muncească, să alerge pentru un scop. Sfatul meu pentru elevi este niciodată să nu spună ,,nu”. În liceu vin primele oportunități de afirmare. Când auzi ,,cine vrea să participe la ecologizarea din satul ...”, nu te interesează cine merge, unde este, cât durează. Tu spune ,,da”. Pentru că așa devii mai îndrăzneț, îți folosești timpul pozitiv, protejezi mediul, îți faci prieteni care în viitor vor deveni relații. Spune da socializării ! Protejează mediul colectiv !

Rămânând la vârsta liceului, pot spune că am fost norocosul căruia i s-au deschis ochii cu privire la curățenia și administrația unui orășel mic. Povestea începe de la urmarea sfatului precedent, în care am spus ,,da” la provocarea de a participa la concursul ,,Primar pentru o zi”, concursuri care acum au loc în tot mai multe orașe. După ce mi-am croit planul de administrare și am fost declarat câștigător, a urmat o zi alături de viceprimarul care se ocupă cu administrarea micului orășel. Vine întrebarea către tine, oricine ar citi eseul. Ai idee câtă muncă este în spatele întreținerii unui oraș ? Știi câți oameni sunt mobilizați dimineața la 6 să facă curat în copou, în parcuri și locuri publice ? Oare câți bani sunt cheltuiți pentru asta? Și dacă stai să te gândești bine, ei fac asta datorită nouă. Pentru că mulți dintre noi nu sunt educați să arunce cutia de aluminiu la coș, nu știu cât durează să crească o floare și o rup, nu știu să arunce cojile semințelor într-o hârtie și apoi la gunoi. Am avut ocazia să văd cum zeci de oameni plantează flori în copou, cum fac curățenie, cum mătură, cum strâng cutiile de aluminiu, cum udă florile, cum tund iarba. Iar ei sunt plătiți de noi, din impozite. Ei sunt plătiți ca să ne strângă gunoaiele pe care tot noi le aruncăm și nu suntem în stare să le punem în gunoi, sau să atragem atenția celui de lângă noi că nu face un gest frumos. Poate dacă ne-am uita în jur și am avea tăria să atragem atenția și să educăm aproapele nostru, poate numai așa i-am bate obrazul și am mai schimba puțin lumea.

Următorul sfat face referire la faptul că, dacă ai cutia de aluminiu în mână, nu o strânge și nu o arunca la colț de stradă. Fii un exemplu. Ține-o în mână până întâlnești un coș și fă o faptă bună pentru mediu și pentru tine, pentru conștiința ta. Mai mult de atât, ia-ți inima în dinți și bate-i obrazul aproapelui tău pe care îl vezi aruncând în plină stradă gunoiul. Fii educatorul lui ! Hai să ne schimbăm gândirea, concepția, conștientizarea la nivel global, nu doar local.

Trecem la etapa studenției. Deja avem în spate o experiență, suntem considerați adulți și oameni maturizați. Realitatea iar, este cruntă. Îmi vine să plâng. Plâng când văd colegii mei studenți care aruncă gunoiul de la geam, care fumează și aruncă chiștoacele oriunde apucă, beau zeci de cutii de bere și le aruncă lângă copacul unde au făcut grătarul. E o lume tristă. Oare chiar așa de puțini suntem care vrem să schimbăm lumea? ,,Prea puține hectare, prea mulți țărani ?”. Sper, sper în continuare în puterea generației mele de a face o schimbare în bine și de aceea nu mă dau bătut. Student fiind, nu am luat exemplul colegului care joacă până la 4 pe calculator. Am ieșit din cameră! Am ieșit la fiecare solicitare de ecologizare, la fiecare socializare. Strângând o cutie de aluminiu am agățat prima mea iubită. Am participat la ecologizarea căminului și știți de ce m-am bucurat? Nu sunt singur ! Alături de alți 30 de studenți am ecologizat căminul timp de 2 săptămâni. Am ajuns la un scop comun, ne-am făcut prieteni, am făcut condiții pentru alți 300 de colegi care vor sta în cămin. Implică-te și tu în tot ce poți. Anual sunt ecologizări la nivel de campus. Toate de fațadă pentru marii pioni care se prefac că plantează o groapă, dar nu aceasta contează. Contează că, iar ne-am adunat zeci de prieteni, am făcut curat și seara dupa grătarul de după, am agățat o nouă prietenă cu care am strâns tot o cutie de aluminiu.

Sfatul meu: nu rata nici o ocazie, chiar dacă în spate se ascund manifestări politice. Lasă-i pe ei să-și facă treaba, tu vezi-ți de cutia ta de aluminiu, iar seara poți găsi cheița către o fată. Ești student, fii puterea exemplului. În cameră stați 4, pe palier sunt 20 de camere, respectiv 80 de studenți. Realizezi câte cutii de bere se aruncă? Mai ales la anul I pentru că ei scapă din ,,închisoarea” de acasă. Schimbă tu gândirea la 3 oameni din alte 3 camere și prin urmare, poate ajunge sfatul tău măcar la 1 din ceilați 9 colegi ai celor 3 colegi. E simplu. Puterea exemplului, a civilizației sunt cele care contează în studenție, pentru că atunci ești pe cont propriu. Nu mai țipă mama ta să arunci gunoiul. Tu trebuie să țipi la tine și la colegii tăi. Fii ecologic, gândește colectiv, gândește pentru toată camera.

Am terminat cu povestea vieții mele, poate m-am mai abătut de la subiect, însă sunt gândurile mele despre degradarea tineretului din ziua de azi cu privire la protejarea mediului, dar în același timp și speranța, implicarea puținilor care fac să acopere mizeria celorlalți.

În final putem concluziona că fiecare doză contează. Putem face o analogie, iar doza să fie un student. Dacă fiecare doză ar fi aruncată unde trebuie și astfel, ar fi reciclată, am economisi, am învăța din greșeli, am transmite din materialul vechii doze celei noi. Dacă fiecare student ar transmite informația și învățături bune mai departe liceenilor, școlarilor și preșcolarilor și astfel, ar fi reprodusă și păstrată noilor generații, noile generații ar învăța din greșelile noastre. Cine vine din urmă ar proteja mediul, ar evita încălzirea globală, ar fi mai buni ca noi. Acum suntem în prezent, schimbarea suntem noi. Fii schimbarea ! Protejează mediul ! Implică-te !

Pentru a va oferi servicii mai bune, eesei.eu utilizeaza fisiere cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.