Eseu: Metode alternative de protejare a terenurilor agricole si a septeului, prin reciclarea dozelor de aluminiu - everycancounts.ro


Eseu realizat la competitia Bursa de Excelenta EveryCanCounts Nóra Thieme, Studenta la Universitatea Sapientia, Cluj, Sectia Stiinta Mediului

Studiile mele anteriore erau in domeniul artelor plastice: sculptura (Tg.Mures) si design vestimentar (Budapesta). Am renuntat foarte rapid la aceste specialitati, mai ales a doua, avand revelatia ca aceasta serveste mai mult dorintei de lux a omului, decat dorintei de a savura frumosul.

Simtind un atasament puternic fata de natura (obtinut din experientele inca din frageda copilarie, nascuta la Reghin, aprope de muntii Calimani si Gurghiu), am ales sa devin decorator floral (timp de sapte ani, Tg.Mures din nou), cea mai buna combinatie dinte arta si natura. In paralel m-am inscris ca voluntar la Salvamont-Salvaspeo Mures (mai bine de patru ani), fiindca itotdeauna am iubit drumetiile si sporturile montane. Am urmat scolile de salvamont si de salvare din subteran.

Activitatea mea ca si salvamontist mi-au dat sansa de a ma bucura in continuare de frumusetea muntilor, dar totodata am fost martora neputincioasa al degradarii naturii provocate de catre activitatile antropice. Dar m-am saturat de aceasta trista neputiinta, alegand astfel calea de a studia si de a actiona: prin admiterea la Stiinta Mediului (Facultatea Sapientia, Cluj-Napoca) la douazecisinoua de ani.

In cadrul aniilor de studiu am ales sa studiez ursul brun carpatin (Ursus arctos). Pentru mine e un simbol al naturii neatinse de om, si al salbaticiei. Ca si salvamontist am avut oportunitatea de a-i admira de nenumerate ori, atasandu-ma de ei. Ursul face parte din speciile de carnivore mari, este o specie umbrela, are teritorii foarte extinse. Prin protejarea habitatului ursului brun, implicit protejam toate speciile care convietuiesc in acest habitat, in acest fel avand o importanta ecologica deosebita, importanta in protejarea mediului si in coservarea diversitatii biologice.

In Romania inca ne putem bucura de o populatie sanatoasa de ursi, dar ca in toate tarile care se afla in stadiu de dezvoltare, protejarea mediului si a naturii inca nu este o prioritate.

Este esential sa ne dam seama de importanta prezentei acestei specii, luand exemplu de la alte tari europene occidentale, mai dezvoltate, de unde a disparut cu desavarsire ursul brun. Iar acum aceste tari aduc sacrificii pentru repopularea speciilor disparute.
[specie, nu-i de ajuns sa stii totul despre ei, trebuie sa stii in primul rand de catre ce sau cine vrei sa-i protejez, si mai ales, cum. Deci am ales ca tema cercetarilor mele conflictele dintre om si ursul brun carpatin. Nu este de ajuns sa cunoastem aspectele ecologige. Numarul conflictelor urs-om nu se datoreaza doar densitatii populatiei de ursi, ci este o uramre a atitudinii omului catre aceasta specie, a perceptiilor subiective despre acest animal salbatic. Astfel am ales o abordere sociologica, pentru a intelege aspectele socio-economice si politice care influenteaza toleranta oamenilor fata de prezenta ursului (WAC – Widlife Acceptance Capasity), si toleranta oamenilor fata de ocazionalele daune cauzate de acestia. Cercetarea mea („Atitudini si perceptii despre conflictele om–urs, studiu de caz in dua judete din Transilvania”) este si tematica examenului meu de licenta, cu care am participat la o conferinta de studenti. Cercetarea s-a desfasurat in doua judete din Carpatii Orientali, in zone rurale, respectiv Covasna si Harghita, aceste doua judete avand un numar de conflicte foarte ridicat (parere raspandita in mass-media).

Rezultatele obtinute din cercetare, pe langa altele, oglindesc si faptul ca satenii fermieri, sunt cei mai expusi daunelor provocate de urs (pe langa ciobani). Insa acesti fermieri nu au alte surse de venit, traind doar din recolta cultivata, la nivelul subzistentei. Cea mai mare parte a acestor fermieri nu isi pot permite o solutie adecvata de preventie a conflictelor (cele mai bune de strategii de gestionare durabila pentru ambele tabere, om si urs, sunt solutiile care implementeaza preventia), si anume gardul electric, costurile ridicandu-se intre 300-1000 de euro. Iar un animal de talia ursului poate distruge in durata a catorva nopti jumatatea recoltei anului respectiv.

Fermierii, apicultorii, neavand aceasta modalitate de aparare, de multe ori nu reusesc sa obtina conpensatiile de stat, oferite celor care au avut daune cauzate de urs (in cazul daunelor de catre animale salbatice protejate prin lege, statul are obligatia de a oferii compensatii – la aceste compensatii au dreptul doar acei fermieri, care au avut sisteme de protectie corespunzatoare, respectiv si gard electric, iar suficienta acesteia e decis de catre comisia care inspecteaza respectivele daune in decurs de mai putin de 48 de ore). Chiar daca cererea pentu compensatie a fost depusa si acceptata, fermierii obtin suma aceasta abia dupa un an – un an jumate. Din aceste motive, si din cauza procedurii greoaie si lungi premergatoare depunerii cerintei (intocmirea documentatiei, documentatia dovezilor, adunarea actelor necesare cererii) 32,5 % dintre persoanele care au avut daune, nici macar nu au depus cererea, zicand ca oricum nu o sa primeasca nimic. Prea mult timp pierdut, pe cand ei au de lucru cu animalele, cu recoltarea....
Alte rezultate din cercetarea mea confirma faptul, ca daunele monetare influenteaza negativ valorile morale si culturale legate de ursul brun (implicit influenteaza negativ toleranta oamenilor catrea urs), influenta mai grava, decat in studiile facute in tari dezvoltate economic, precum America.

Astfel este nevoie de implementarea unor sisteme alternative de protectie a terenurilor agricole si a septeului, care poate inlocuii potential gardul electric.

In cadrul priectului Life Ursus, derulat de catre Agentia de Protectia Mediului din mai multe judete, si alte organizatii, precum Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, sau prezentat sisteme de preventie mixte optice-acustice-olfactive, testand eficacitatea acestora, folosite combinat cu gard de lemn, sau impreuna cu gard electric. Aceste sisteme mixte au fost testate cu success de catre Asociatia Milvus Group.

“Numeroasele pagube produse de animalele salbatice culturilor si septelului au determinat firme specializate in vanzarea si confectionarea accesoriilor necesare managementului fondurilor cinegetice, sa testeze o serie de sisteme de tip repelent pentru indepartarea animalelor salbatice de anumite obiective (ferme, culturi, autostrazi, zone locuite etc).
In cadrul proiectului LIFE08NAT/RO/000500 s-a montat acest sistem, confectionat de noi artizanal, pentru indepartarea ursilor de livezi si culturi agricole.”

Acest sistem consta di mai multe benzi de aluminiu indoite, arcuiduse catre interior. Fiecare dintre aceste benzi va reflecta lumina in directii diferite. Suflate de vant, se vor lovii inter ele, generand zgomote relativ puternice. Banda de aluminiu e indoita in asa fel, incat sa se creeze un spatiu acoperit pentro o bucata de pasla, impregnata cu substante repelente – asfel substata repelenta va fii acoperita si protejata de precipitatii.

Pentru marirea efectului optic, aceste benzi de aluminiu trebuie sa fie agatate la nivelul ochilor animalelor, deasupra gardului de lemn sau a gardului elctric, cu distanta maxima de doi metrii. Cel mai bine e combinat si cu benzi textile de o culoare stridenta, de preferat rosie, cu lungimea minima de 60 de cm. “In cadrul proiectului LIFE s-au utilizat snururi cu stegulete dublate de sisteme metalice cu functie optica-acustica-olfactiva pentru protectia culturilor. Rezultatele arata ca ursii sunt descurajati sa patrunda in siturile protejate, reducandu-se astfel nivelul pagubelor.”

Inovatia mea este de a achizitiona aceste sisteme mixte optice-acustice-olfactive din doze de aluminiu folosite, scazand astfel costurile realizarii si recicland aceste doze de aluminiu. Confectionarea acestui sistem e prezentat pas cu pas in videoul de prezentare atasat eseului.

Ca substanta repelenta a fost folosita produsul „ HUKINOL” ( acid isovaleric), care reproduce mirosul de sudoare umana, astfel indepartand speciile de animale salbatice (tine la distanta si mistretii sau cervidele). Acest produs are un pret redus, si este distribuit mai ales de catre firme germane, in diferite marimi de ambalaje si concentatii (500 ml, sau 1000 ml). “Acest repelent este deosebit de puternic si de persistent, un flacon de cca 500 ml, asigurand o protectie eficienta pentru un hectar de cultura timp de minim o luna. Cu aceasta substanta repelenta au fost impregnate bucatile de pasla atasate sistemelor metalice mixte prezentate anterior, rezultatele inregistrate fiind incurajatoare.”

Protejarea terenurilor de catre animale salbatice astfel va putea fii accesibila si oamenilor simplii, fara alte surse de venit.
Pe viitor doresc sa-mi continui studiile in domeniu la masteratul Facultatii Babes-Bolyai (Cluj-Napoca), sectia ecologie, in scopul de a-mi continua cercetarile legate de conservarea ursului brun carpatin, si a habitatului acesteia, imlicit de a proteja natura, de gasii solutii pentru diminuarea conflictelor om–urs si strategii pentru o gestionare durabila, adecvata ambelor parti implicate. Pentru a gasii strategiile adecvate si manegmentul optim e nevoie de a crea un sistem de relatii nationale si internationale intre cercetatori interesati in conservarea biodiversitatii, precum si intre diferite arii de cercetare.

Iar indeosebi este mare nevoie de constientizarea populatiei din Romania de importanta sanatatii mediului natural, implicit de protejarea mediului.

Ma inscriu pentru aceasta bursa, pentru a-mi putea acoperii costurile de cercetare, de munca de teren, neavand alte surse de venit pe timpul studentiei, decat bursa de studii.

Autor: Thieme Nóra

Pentru a va oferi servicii mai bune, eesei.eu utilizeaza fisiere cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.