Metode alternative de protejare a terenurilor agricole si a septeului, prin recliclarea dozelor de aluminiu - everycancounts.ro

Am renunțat foarte rapid la aceste specialități, mai ales a doua, având revelația că aceasta servește mai mult dorinței de lux a omului, decât dorinței de a savura frumosul.

Simțind un atașament puternic față de natură (obținut din experiențele încă din fragedă copilărie, născută la Reghin, aprope de munții Călimani și Gurghiu), am ales să devin decorator floral (timp de șapte ani, Tg.Mureș din nou), cea mai bună combinație dinte artă și natură. În paralel m-am înscris ca voluntar la Salvamont-Salvaspeo Mureș (mai bine de patru ani), fiindcă îtotdeauna am iubit drumețiile și sporturile montane. Am urmat școlile de salvamont și de salvare din subteran.

Activitatea mea ca și salvamontist mi-au dat șansa de a mă bucura în continuare de frumusețea munților, dar totodată am fost martoră neputincioasă al degradării naturii provocate de către activitățile antropice. Dar m-am săturat de această tristă neputiință, alegând astfel calea de a studia și de a acționa: prin admiterea la Știința Mediului (Facultatea Sapientia, Cluj-Napoca) la douăzecișinouă de ani.

În cadrul aniilor de studiu am ales să studiez ursul brun carpatin (Ursus arctos). Pentru mine e un simbol al naturii neatinse de om, și al sălbăticiei. Ca și salvamontist am avut oportunitatea de a-i admira de nenumerate ori, atașându-mă de ei. Ursul face parte din speciile de carnivore mari, este o specie umbrelă, are teritorii foarte extinse. Prin protejarea habitatului ursului brun, implicit protejăm toate speciile care conviețuiesc în acest habitat, în acest fel având o importanță ecologică deosebită, importanță  în protejarea mediului și  în coservarea diversității biologice.

În România încă ne putem bucura de o populație sănătoasă de urși, dar ca în toate țările care se află în stadiu de dezvoltare, protejarea mediului și a naturii încă nu este o prioritate.

Este esențial să ne dăm seama de importanța prezenței acestei specii, luând exemplu de la alte țări europene occidentale, mai dezvoltate, de unde a dispărut cu desăvârșire ursul brun. Iar acum aceste țări aduc sacrificii pentru repopularea speciilor dispărute.

[specie, nu-i de ajuns să știi totul despre ei, trebuie să știi in primul rând de către ce sau cine vrei să-i protejez, și mai ales, cum. Deci am ales ca tema cercetărilor mele conflictele dintre om și ursul brun carpatin.  Nu este de ajuns să cunoaștem aspectele ecologige. Numărul conflictelor urs-om nu se datorează doar densității populației de urși, ci este o uramre a atitudinii omului către această specie, a percepțiilor subiective despre acest animal sălbatic. Astfel am ales o abordere sociologică, pentru a înțelege aspectele socio-economice și politice care influențează toleranța oamenilor față de prezența ursului (WAC – Widlife Acceptance Capasity), și toleranța oamenilor față de ocazionalele daune cauzate de aceștia. Cercetarea mea („Atitudini și percepții despre conflictele om–urs, studiu de caz în duă județe din Transilvania”) este și tematica examenului meu de licență, cu care am participat la o conferință de studenți. Cercetarea s-a desfășurat in două județe din Carpații Orientali, în zone rurale, respectiv Covasna și Harghita, aceste două județe având un număr de conflicte foarte ridicat (părere răspândită în mass-media).

Rezultatele obținute din cercetare, pe lângă altele, oglindesc și faptul că sătenii fermieri, sunt cei mai expuși daunelor provocate de urs (pe lângă ciobani). Însă acești fermieri nu au alte surse de venit, trăind doar din recolta cultivată, la nivelul subzistenței. Cea mai mare parte a acestor fermieri nu își pot permite o soluție adecvată de prevenție a conflictelor (cele mai bune de strategii de gestionare durabilă pentru ambele tabere, om și urs, sunt soluțiile care implementează prevenția), și anume gardul electric, costurile ridicându-se intre 300-1000 de euro. Iar un animal de talia ursului poate distruge în durata a câtorva nopți jumătatea recoltei anului respectiv.

Fermierii, apicultorii, neavând această modalitate de apărare, de multe ori nu reușesc să obțină conpensațiile de stat, oferite celor care au avut daune cauzate de urs (în cazul daunelor de către animale sălbatice protejate prin lege, statul are obligația de a oferii compensații – la aceste compensații au dreptul doar acei fermieri, care au avut sisteme de protecție corespunzătoare, respectiv și gard electric, iar suficiența acesteia e decis de către comisia care inspectează respectivele daune în decurs de mai puțin de 48 de ore). Chiar dacă cererea pentu compensație a fost depusă și acceptată, fermierii obțin suma aceasta abia după un an – un an jumate. Din aceste motive, și din cauza procedurii greoaie și lungi premergătoare depunerii cerinței (întocmirea documentației, documentația dovezilor, adunarea actelor necesare cererii) 32,5 % dintre persoanele care au avut daune, nici măcar nu au depus cererea, zicând că oricum nu o să primească nimic. Prea mult timp pierdut, pe când ei au de lucru cu animalele, cu recoltarea....

Alte rezultate din cercetarea mea confirmă faptul, că daunele monetare influențează negativ valorile morale și culturale legate de ursul brun (implicit influențează negativ toleranța  oamenilor cătrea urs), influență mai gravă, decât în studiile făcute în țări dezvoltate economic, precum America.

Astfel este nevoie de implementarea unor sisteme alternative de protecție a terenurilor agricole și a șepteului, care poate înlocuii potențial gardul electric.

În cadrul priectului Life Ursus, derulat de către Agenția de Protecția Mediului din mai multe județe, și alte organizații, precum Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, sau prezentat sisteme de prevenție mixte optice-acustice-olfactive, testând eficacitatea acestora, folosite combinat cu gard de lemn, sau împreună cu gard electric. Aceste sisteme mixte au fost testate cu success de către Asociația Milvus Group.

Sursa imaginii: http://lifeursus.carnivoremari.ro/pdf/Raport-pagube-si-analiza-cost-beneficiu-garduri-A4_C6%202008-2013.pdf“Numeroasele pagube produse de animalele sălbatice culturilor şi şeptelului au determinat firme specializate în vânzarea şi confecţionarea accesoriilor necesare managementului fondurilor cinegetice, să testeze o serie de sisteme de tip repelent pentru îndepărtarea animalelor sălbatice de anumite obiective (ferme, culturi, autostrăzi, zone locuite etc).

În cadrul proiectului LIFE08NAT/RO/000500 s-a montat acest sistem, confecţionat de noi artizanal, pentru indepărtarea urşilor de livezi şi culturi agricole.”

Acest sistem constă di mai multe benzi de aluminiu îndoite, arcuiduse către interior. Fiecare dintre aceste benzi va reflecta lumina în direcții diferite. Suflate de vânt, se vor lovii inter ele, generând zgomote relativ puternice. Banda de aluminiu e îndoită în așa fel, încât să se creeze un spațiu acoperit pentro o bucată de pâslă, impregnată cu substanțe repelente – asfel substața repelentă va fii acoperită și protejată de precipitații.

Pentru mărirea efectului optic, aceste benzi de aluminiu trebuie să fie agățate la nivelul ochilor animalelor, deasupra gardului de lemn sau a gardului elctric, cu distanța maximă de doi metrii. Cel mai bine e combinat și cu benzi textile de o culoare stridentă, de preferat roșie, cu lungimea minimă de 60 de cm. “În cadrul proiectului LIFE s-au utilizat şnururi cu steguleţe dublate de sisteme metalice cu funcţie optică-acustică-olfactivă pentru protecţia culturilor. Rezultatele arată că urşii sunt descurajaţi să pătrundă în siturile protejate, reducându-se astfel nivelul pagubelor.”

 

Inovația mea este de a achiziționa aceste sisteme mixte optice-acustice-olfactive din doze de aluminiu folosite, scăzând astfel costurile realizării și reciclând aceste doze de aluminiu. Confecționarea acestui sistem e prezentat pas cu pas în videoul de prezentare atașat eseului.

Ca substanță repelentă a fost folosită produsul „ HUKINOL” ( acid isovaleric), care reproduce mirosul de sudoare umană, astfel îndepărtând speciile de animale sălbatice (ține la distanță și mistreții sau cervidele). Acest produs are un preț redus, și este distribuit mai ales de către firme germane, în diferite mărimi de ambalaje și concentații (500 ml, sau 1000 ml). “Acest repelent este deosebit de puternic şi de persistent, un flacon de cca 500 ml, asigurând o protectie eficientă pentru un hectar de cultură timp de minim o lună. Cu această substanţă repelentă au fost impregnate bucăţile de pâslă ataşate sistemelor metalice mixte prezentate anterior, rezultatele înregistrate fiind încurajatoare.”

Sursa imaginii: http://lifeursus.carnivoremari.ro/pdf/Raport-pagube-si-analiza-cost-beneficiu-garduri-A4_C6%202008-2013.pdfProtejarea terenurilor de către animale sălbatice astfel va putea fii accesibilă și oamenilor simplii, fără alte surse de venit.

Pe viitor doresc să-mi continui studiile în domeniu la masteratul Facultății Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca), secția ecologie, în scopul de a-mi continua cercetările legate de conservarea ursului brun carpatin, și a habitatului acesteia, imlicit de a proteja natura, de găsii soluții pentru diminuarea conflictelor om–urs și strategii pentru o gestionare durabilă, adecvată ambelor părți implicate. Pentru a găsii strategiile adecvate și manegmentul optim e nevoie de a crea un sistem de relații naționale și internaționale între cercetători interesați în conservarea biodiversității, precum și între diferite arii de cercetare.

Iar îndeosebi este mare nevoie de conștientizarea populației din România de importanța sănătății mediului natural, implicit de protejarea mediului.

Mă înscriu pentru această bursă, pentru a-mi putea acoperii costurile de cercetare, de munca de teren, neavând alte surse de venit pe timpul studenției, decât bursa de studii.

Pentru a va oferi servicii mai bune, eesei.eu utilizeaza fisiere cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.